18 October 2012

Mee Bandung Udang Tmn Sri Putih

patutnya n3 nie LS hapdate semlm..tp ntah mcm mana terbz pulak..so sebelum LS mulakan kerja hari nie,LS nak curik masa 10minit utk n3 nie sbb nie percubaan LS yg pertama masak mee bandung..org lain dah berkali2 masak mee bandung..aku baru sekali nie haa...buat malu yooo..hehehhee (tutup muka sat)

mee bandung LS x menggunakan perencah segera..sbb resepi LS nie pun simple & yg penting sodapppp!!!

RESEPI

- Bersihkan udang..kopek kepala & separuh badan- rebus kepala & kulit utk dibuat stok air udang..(lepas dah rebus blander & tapis)
- Tumiskan bawang besar & bawang putih - masukkan cili mesin - tumiskan sampai naik minyak -  
   masukkan isi ayam sket utk rencah
- Masukkan udang kering yg dah siap di tumbuk - then masukkan stok air udang
- Sementara tuh masukkan 3 sudu sos tomato + 3 sudu sos cili + 1 sudu sos tiram
- Mendidihkan kuah..masukkan sayur-sayuran + tauhu - last sekali masukkan udang -
  masukkan garam & rasa
- kalau bubuh telur lg best..dpt pulak perah limau atau pun cili jeruk..perghhh..terbaikkk!!

4 comments:

  1. dear..beli kt TESCO RM17/kg saiz XXL.. :-)

    ReplyDelete
  2. Aduhaiiiii sedapssssss nya
    Besarnya udang....sure isi dia manis...perrghhh

    ReplyDelete
  3. lepas beli terus je masak kak kasih..mmg sedap n lembut je udang tuh ;)

    ReplyDelete