mee bandung LS x menggunakan perencah segera..sbb resepi LS nie pun simple & yg penting sodapppp!!!
RESEPI
- Bersihkan udang..kopek kepala & separuh badan- rebus kepala & kulit utk dibuat stok air udang..(lepas dah rebus blander & tapis)
- Tumiskan bawang besar & bawang putih - masukkan cili mesin - tumiskan sampai naik minyak -
masukkan isi ayam sket utk rencah
- Masukkan udang kering yg dah siap di tumbuk - then masukkan stok air udang
- Sementara tuh masukkan 3 sudu sos tomato + 3 sudu sos cili + 1 sudu sos tiram
- Mendidihkan kuah..masukkan sayur-sayuran + tauhu - last sekali masukkan udang -
masukkan garam & rasa
- kalau bubuh telur lg best..dpt pulak perah limau atau pun cili jeruk..perghhh..terbaikkk!!
terliur tgk udang besar² tue!
ReplyDeletedear..beli kt TESCO RM17/kg saiz XXL.. :-)
ReplyDeleteAduhaiiiii sedapssssss nya
ReplyDeleteBesarnya udang....sure isi dia manis...perrghhh
lepas beli terus je masak kak kasih..mmg sedap n lembut je udang tuh ;)
ReplyDelete