04 June 2013

Apa Pendapat Korang??


Assalamualaikum semua..

LS nak tanya la pendapat kengkawan semua pasal susu fm nie...

Situasi : Skrg nie SB minum susu Enfagrow A+..dlm sebulan kalau ikutkan lebih kurang 4 pek (650G)..setiap pek harga dlm RM42 kalau tak dek offer..kalau ada offer boleh turun sampai RM39.50..tp kalau beli twin pack jatuh harga dlm RM82...setelah dicampur & x pernah di tolak2 dlm sebulan dkt2 RM170 sebulan perbelanjaan susu SB..kalau hari biasa lepas je ambik dr rumah pengasuh mmg LS akan DF..sbb masih ada susu & nak jimat...hehehhehe!!! kdg2 je bila LS ada benda nak buat baru la LS akan bg SB susu fm time malam tp cuma 1 botol je..SB tu walaupun dh besar tetap akan minum 4oz per-session (sket kan..)

Soalan 1 : En. Huasband rasa mcm nak tukar susu yg murah sket..target nak tukar susu dutch lady 1-3thn ataupun dugro 1-3 thn bila SB dh nak masuk 1thn 6 bln nanti..tp LS rase biarkan dulu sampai SB dh 2 thn baru la plan nak tukar susu..korang rase mcm mana..nak sokong LS ke En. Husband..ngeh ngeh ngeh..!!!

Soalan 2 : betul ke mitos lg mahal susu lg bagus khasiat susu fm tu..tp rasenya aritu LS pernah baca kt blog somebody yg fm nie sebenarnya sama je khasiat dia..yg lain adalah jenama & harga..

Soalan 3 : susu apa yg korang cadangankan utk SB..Anmum..Dutch Lady..Dugro atau lain2 susu di pasaran..

pd mommies yg ada pengalaman share la info & pendapat korang..LS tgh dlm dilemma nie..














#pitambiladgrsusunaknaikharga

26 comments:

  1. Nia waktu lahir minum lactoge,lepas tu xok tukar dutch lady tp masuk 7 bulan nia start sembelit minum dutch lady and xmau minum susu botol, tu yg sampai sekarang pakai enfapro...walau mahal,tp yg itu yg dia ok,nak minum n digest ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SB pun start 8bln mmg bg minum enfapro a+..genap setahun tukar enfagrow pulak..so far mmg x dek masalah setakat nie..

      Delete
  2. Adam masa lahir mnum enfa bla masuk 5m x ssuai . Najis jd keras. Sembelit.npastu tukar dumex pn najis jd keras tp x smbelit. yhen mnum lactogen bertahan smpi umur 3y. Masuk 3y tukar dugro n xde masalah lagi la setakat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh..dugro yg mana satu yati..dugro byk juga pilihan dia kan..ada yg vege..ada yg multigrain kalau x silap..

      Delete
  3. Umi Qi guna dutch lady 0-12 (DucthBaby)
    So far harga bagus....x mahal pun...pastu development dia sgt sihat...xd masalah sembelit...kalo x cayer pi tgk muka dan bdn Qi....hasil minum susu ducth baby seawal dari baby se usianya...sbb umi Qi xd rezeki nk susukan baby Qi...sbb xd susu....xd rezeki huh...bukan x usaha....dh lebih usaha...smpai nangis2 susu bdn xd...so jgn marahkan susu alternatif...kerana ia juga penyumbang utama kebaikan utk anak2 kita dear...cubalah tester pack utk seminggu...cuba utk lihat hasil digestnya dan cara dia minum berapa kali setiap ari...hrp dpt membantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg umie Qi..ada ibu yg kondem susu fm..bg lin tu semua rezeki Allah utk anak kita kan..skrg anak2 pun dh pandai pilih susu kan..nk yg sedap..hehehhe..

      Delete
  4. 1. Kakak rasa tunggu baby 2 tahun dulu bimbang tukar terus dia tak nak kesian dan lagi menjadi masalah.
    2. Kakak pun ada baca tentang ini tapi kena ikut juga ada yg jenis anak kita tak sesuai sebab ada yg cirit dan ada yg sembelit ini kena ambil kira juga
    3. Sebaiknya utk anak kena cari yg sesuai dgn dia bukan harga. Kalau yg murah tapi dia sesuai tukar aje. Anak-anak kakak dah tak minum susu ini. Sebab dah besar. Selalu tukar-tukar brand yg dia suka kadang nespray, kadang dutch lady. Dah besar tak ada masalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ kak bg cadangan..lin pun bila pk2 balik nak tunggu sampai SB 2 thn dulu kan..

      Delete
  5. Aeen awal2 dlu bagi Raees susu Anmum..tahan smp 4 bulan..lps tu dy dah jemu agknye tolak susu...tukar plak susu frisolac...smp umur dy 7bulan++..lepas tu dah masuk 8 bulan...aeen tukar dutch baby...murah sikit..n so far dia minum ok...xde masalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai juga yg feedback ducth lady nie..nanti dh tiba masa boleh la cuba utk SB..harap dia serasi

      Delete
  6. Lyn..experince atie plak:
    Pa'e dari lahir sehingga setahun minum Enfagrow A+ juga...kira sikit SB minum tu.. Pa'e dulu beli yg jenis 1 tin tu 900gm klu tak silap..harga kt Sabah mmg mahal lyn..tak silap 1 tin rm60 lbh..sebulan minum dlm 5 tin.. bayangkan.. tapi tak menyesal pun sbb Enfagrow ni mmg bagus utk bayi..pernah terbaca yg khasiat Enfagrow paling dekat dgn susu Ibu...
    1 tahun ke atas Pa'e tukar susu Dugro (madu) sesuai jg. Cuma berat badan dia susah nak naik. umur 2 thn lebih kami tukar plak ke Dutch Lady (madu) smpai skrg..skrg dia lebih berselera makan & berat pn naik..Alhamdulillah, Pa'e takde masalah bila tukar2 susu ni...dlm pemilihan susu, byk yg sy tgk terutama kandungan DHA nya(penting utk otak/IQ anak)..
    apapun janji sesuai dgn anak Lyn.. mahal/murah tak kisah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ atie..cuba tanya abg pa'e..sedap tak perasa madu tu..hehhehe..

      Delete
  7. dua dua anak mmg minum susu dutch lady huhu..murah pun murah..kadang2 harganya RM18 jer bila ada promosi utk sekilo..so far ok, anak tak de masalah dgn susu ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM18 utk 1kg..murah juga tu..brapa scop nadt susu dutch lady tu utk 8oz?

      Delete
  8. so far daaliyaa minum susu dugro ok jer...murah jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dutch lady & dugro harga tak banyak beza kan..tp apa2 pun kena cuba kt SB mana satu yg sesuai

      Delete
  9. sy pun ada rasa nak tukar tp fikir balik takpe la sabar sikit...mahal ke murah terpulang...tp sy bg mahal sikit sbb dia tak bf..so pilih s26..mahal sikit tp dia suka biar la..tunggu 2 tahun kot baru change murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la mimy..bila kwn2 bg pendapat lin pun ingat nak tunggu sampai 2thn dulu..nanti nk bg hint kt asben suruh dia baca komen n3 nie..hehhee

      Delete
  10. Anak dah sesuai dgn susu tu...watper nak tukar..tu jer makanan dia..x byk beza sgt pun

    ReplyDelete
  11. saya baru google pasal susu...nak cari susu utk anak kedua...umo setahun lebih...fully bf...tapi nak topup fm...abg die dl enfagrow a+ ...adik die sy bg isomil.... ;)

    ReplyDelete
  12. Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.

    ReplyDelete
  13. Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.

    ReplyDelete
  14. Anak sy masa umur 1 bulan smp 4 bulan minum anmum..lpstuh kena sembelit terus tuka dumex mamex..memang ok n anak xde masalah sembelit atau alahan..tp sebab harga susu mamex nih boleh tahan mahal sy tuka ke dutch baby..bila umur masuk 1 tahun tukar kan dutch lady 1-2 years tapi anak start kena alahan..ruam n ekzima..skrg tengah pening nak tuka susu ape..

    ReplyDelete
  15. ank saya minum anmum, dua minggu tak membuang..mcm sembelit..tukar nan jadi ok..kemudian minum susu kambing lazz asli pon ok..aritu da kehabisan susu lazz, beli je dutch lady coklat, so far sampai arini tgk ok, takde kahak n batuk, sihat je..rasa mcm akan teruskan degan dutch lady je.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete