07 February 2011

Ikan Siakap Sweet & Sour

hari rabu minggu lepas, time lunch aku menyinggah la kt TESCO..nak beli la stok barang2 utk dimasak semasa cuti CNY nie..jalan punya jalan kt TESCO tuh, aku just dpt beli ikan siakap 2 ekor dgn sayur2..sebabnye org punya la ramai kt TECSO tuh..aku malas nak menunggu semata2 nak timbang jek..kang nak bayar kene beratur lg..

jd petang tuh kalau org cina dok 'makan besar' aku pun makan besar jugak..hehehe...



tuh dia..ikan siakap sweet & sour..siap tabur halia goreng lg..perghh licin..2 ekor utk 3 org makan..isk isk isk....



nie ayam KFC..adik aku tapau 2 ketul bwk balik umah..bos dia belanja..

pssttt..jgn terliuqq yer..selamat menjamu mata :)


6 comments:

  1. Salam lin...

    dah terliur ni... tengok ikan siakap lin masak tu, mesti sedappppp. nak buat jugak la. hihi

    ReplyDelete
  2. hehehe..alaaa yus nie..kt sana mudah kan dpt ikan siakap..boleh la buat nanti..yus..nak tanya mcm mana cara yus masak cara berlauk tuh? lin dh ada acuan dia tp nak bakar mcm mana? or kukus?

    ReplyDelete
  3. sngat sedap...nnti wat laie....hahaha...

    ReplyDelete
  4. meh sini duit..akak beli ikan siakap 3-4 ekor..hari2 makan ikan siakap yer.. :P

    ReplyDelete
  5. Lin, kalau bakar guna oven pun bole... bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darjah.

    tp, yus guna dapur gas je. hihi...
    mula2, panaskan kuali leper atas dapur gas tu. Pastu letak acuan tu atas kuali leper... sapu dulu acuan dgn butter supaya tak melekat. Bila acuan dah panas sikit, baru masukkan adunan tadi. Jgn penuh2, nanti melimpah kuar, sbb lin nak letak inti lagi lepas tu. lepas letak inti, tutup guna tudung periuk yg berkaca... supaya mudah lin nak tau dah masak ke belum.

    ReplyDelete
  6. oooo..kalau mcm tuh lin nak try buat kt dlm oven..overn ada tp x pernah pun nak guna..thanks yus..yus mcm mana..sihat kt sana?

    ReplyDelete