30 June 2011

Salam Israk & Mikraj

semlm n.sembilan cuti sempena peristiwa Israk & Mikraj..antara negeri yg turut cuti kalau tak silap aku, Perlis..Perak & Kedah..walaupun sehari aku tetap bersyukur sbb atas pujukan maut aku berjaya juga mengajak husband balik Simpang Ampat..bukan apa kebetulan my 2nd brother dah berjaya mendptkan kerja di Damansara, start tmpat kerja baru 1hb nie...dlm kul 12:30p.m baru kitaorg gerak sbb last minit plan punye pasal...hehehee...terus ke Mydin Ayer Keroh sbb Mak, Ayah & Adik nak membeli brg keperluan...drpd Mydin Ayer Keroh kami lunch di KFC Alor Gajah plaks....

masa kt Mydin td ada la ternampak ketam & udang..terus aku ckp kt Mak mintak dia masakkan ketam masak chiness style..dh lama rasanye aku x makan ketam nie...mcm biasa Mak x akan pernah menghampakan permintaan anak2nye..jeng jeng jenggggggg...nie la hasilnya...aku siap tambah 2 kali walaupun aku nie alergi seafood tp belasahh jugakkk!!!...hehehheh :)



ketam yg baru sahaja di goreng



nie la dia lauk ketam masak chiness style..mudah sgt tp sedapppp!!!




udang yg awal2 lg mak dh siap2 buang kulit..khas utk husband aku lauk nie!!!




nie dia lauk udang yg siap dimasak..senang la husband nak makan sbb kulit dia mak dh buang siap2..kalau tak aku juga yg kene kopekkan kulit udang tuh!!!




pencuci mulut...aku neh mmg hantu durian..tp disebabkan keadaan x mengizinkan mak bg aku mkn 4 ulas jekk..ermmm....siap mak suruh aku minum air kt pangsa durian tuh..katanya x nak bg badan panas..petua org dolu2 ;)

4 comments:

  1. sedapnyeee ketam! Sib baikla x peknen...kalau x mau i ngidam yuuu...hehehe

    ReplyDelete
  2. kita mmg teringin nak mkn ketam tp atas nasihat kwn2 x bg kita masak sendiri..so mak la yg boleh memenuhi permintaan kita nak mkn ketam nie..hehehhe

    ReplyDelete
  3. macam mana nak masak menu ketam tu yer.... sedapnyer... untuk makluman Israk Mikraj negeri Perak tak cuti ler... koje n school cam biasa...

    ReplyDelete
  4. alamak silap yer mama shahridz..hehehe maaf yer..senang jer..lepas je bersihkan ketam..goreng ketam tuh..toskan minyak..lepas tuh tumiskan bawang putih & bwg merah..masukkan cili giling..tumis smpai garing/pecah mintak..masukkan sket air asam jawa..sket je yer..then masukkan sos cili,sos tomato & sos tiram..masukkan air..tumiskan dlm 5-7minit..masukkan telur..kalau nak letak daun bwg pun boleh juga..

    ReplyDelete