25 July 2013

Ikan Kembung Bakar Simple

Assalamualaikum semua...

semlm LS cuti..sedia-maklum menjaga anak bertuah yg kene demam campak..elok je dr demam panas, hari ke-4 muncul sudah bintik2 merah di badan,muka & kaki..nek ma & atok siap pos-laju kelapa 3 bijik utk cucu kesayangan..yg jd posmen sudah tentu adik LS yg kebetulan on-call di Seremban..dh selamat mandikan dgn air kelapa, balance tu utk minum..tp nan-hadoo SB nak minum..ade la 1oz air kelapa yg dpt dia sedut..lepas tu dah x nak...

ok kembali kpd tajuk asal..ehhehehe

semlm berbuka puasa berdua dgn SB..En. Husband kena turun KL ambik kete utk custemer dia..dh nama pun cuti so x dek la nak belek anak tu je kan..dia pun rimas..dah la sedia rimas dgn campak..huhuhu..so LS pun operasi membuka langsir & mengemas rumah mana yg sempat..dkt kul 5:45 ptg baru msk dapur..disbbkan nak cepat, menu pun sesimple mungkin la kan..ada 3 ekor ikan kembung..teringat ada paste ikan bakar, terus rase nak buat Ikan Kembung Bakar-Dlm-Oven..Utk En. Husband yg jd silent reader, ketahuilah sesungguhnya isteri mu nie nak sgt pemangang ajaib tu.. wekkksss :P

Nie la rupa paras paste ikan bakar tu..x yah susah2 nak masak sambal dia tu....

Lumurkan paste dkt ikan..letak la serai & daun limau perut utk bau yg menyelerakan..bungkus dlm aluminium foil..cam korang mkn set ikan bakar kt food court shopping complex tu..kalau nak tambah la bendi..tp semlm nan-hadoo

Nasi Putih + Sayur Kubis Goreng + Ikan Kembung Bakar Simple = Air Sirap Limau Nipis

alhamdulillah menu simple yg mampu di laksanakan semlm sbb SB mmg buat perangai bila Papa dia x dek..perangai manja nak baik dr demam,mmg menguji kesabaran..hari nie lom ade idea lg nak masak apa..brg basah dh beli td kt Tesco..moh search resepi...daaa!!!


18 comments:

  1. mmg simple menu ko tp ini la pembuka selera...kalau bakar ngan ikan pari leh tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jek mimy kalau nak guna ikan pari.

      Delete
  2. semuanya sedap sis..takde la simple pun..alhamdulillah.rezki sis..nanti nak beli la pes ikan bakar tu kan..senang je nampak ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahh..senang jek..rase pun mcm ikan bakar yg kt food court tu haa..

      Delete
  3. ikan bakar kalau mkn dgn sambal kicap sedapnyeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishh...mmg pun..dh ready dgn sambal kicap perah asam-limau

      Delete
  4. mmg menyelerakan tgk ikan bakar tu.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe...dlm gambar apa semua nampak selera time poser nie yumie

      Delete
  5. Simple pun dah cukup sedap lg menggiurkn dh ikn bakar tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try mimah..cari paste nie kt kedai..

      Delete
  6. tengok paste ikan bakar adabi tu baru rasa nak komen.....

    ehehehe

    kita pun guna paste ikan bakar adabi tu...yuppp memang lazat dan mudah....ada lagi satu paste ayam bakar keluaran bumiputera jugak...pun sedap.....apa namanya pun tak ingat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh..yer ke,nanti share ehh bila dh dpt apa jenama paste ikan bakar tu

      Delete
  7. Replies
    1. senang yuii..x sampai 15 minit dah siap prepare bahan..20 minit utk bakar dlm oven

      Delete
  8. Waaaaaaaaaa berbuka x ajok umi Qi...sedappp yer...umi Qi pun hado pemanggang ajaib...x rasmi kan lg padahal x berkurun dpt free weeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ummi Qi dh buka pemanggang ajaib..boleh la cuba lepas nie

      Delete
  9. Sekarang ni maam-macam paste ada pilih aje kan Lin. Cuma macam Lin kata tambahlah sikit serai/daunlimau bagi aroma naik dah siap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh la kak..nak letak sayur bendi pun sedap..waduhhh..best nengok hasil masakan sendiri nie..hehehhe..

      Delete